Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η ψαλτική παράδοση του Αγίου Όρους



Ο π. Ιάκωβος, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. του Πρωτάτου, κάνει λόγο για την αγιορείτικη ψαλτική παράδοση, τη λατρευτική ζωή του Πρωτάτου και την έννοια του ύφους στην ψαλτική.

Στο διάβα της αδιάκοπης λειτουργικής ζωής του Αγίου Όρους, διαμορφώθηκε ένας ιδιότυπος τρόπος εκφοράς και απόδοσης των εκκλησιαστικών μελών. Το αγιορείτικο ύφος, εκφράζοντας την πνευματικότητα του τόπου και διακονώντας την πλούσια βιωματική λειτουργική ζωή των αγιορειτικών ακολουθιών, αποτελεί σημείο αναφοράς για την σύγχρονη, πλουραλιστική ψαλτική πραγματικότητα. Μια νέα γενιά αγιορειτών ψαλτών, μεταξύ των οποίων ο Ιερομόναχος Αντύπας, ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης, ο π. Ιάκωβος Καρεώτης,  παρέλαβαν την ψαλτική σκυτάλη από τις προηγούμενες μεγάλες ψαλτικές μορφές του Αγίου Όρους, διακο-Διονύσιο Φιρφιρή, Μελέτιο Συκεώτη και συνεχίζουν επάξια το διακόνημα του ψάλτη.

Παράδοση και ανανέωση για το Άγιον Όρος είναι δυο σταθερές αρχές στη διαχρονική ιστορία της αθωνικής κοινότητας. Με εχέγγυα την ελευθερία που δίδει ο μοναχικός τρόπος ζωής και τις σταθερές βάσεις της αγιοπνευματικής ζωής, οι αγιορείτες με δυναμισμό και δημιουργική πνοή, προσλαμβάνουν και αξιοποιούν με διάκριση τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και την πολιτισμική περιρρέουσα κατάσταση. Με το αυτό πνεύμα στην ψαλτική τέχνη η νέα γενιά αγιορειτών ψαλτών εκφράζει, με νέες εκδόσεις και συνθέσεις, την χορωδιακή ερμηνευτική πρακτική, την μουσικοθεωρητική ενασχόληση, την αδιάκοπη ανανεωτική και αναγεννησιακή διάσταση της παράδοσης.

http://www.pemptousia.gr/video/i-psaltiki-paradosi-tou-agiou-orous/

http://www.pemptousia.gr/2016/10/akousmata-apo-to-protato-ger-iakovos-kareotis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου